#NotMyPresident: Amerikanen op straat tegen Trump

Nooit gezien in de geschiedenis van de VS: burgers komen massaal op straat tegen een president, nog voor zijn ambtstermijn begonnen is. Nu al is duidelijk dat Trump zijn verdelende en nationalistische plannen niet zonder weerstand waar zal kunnen muitvoeren.

Het protest tegen de verkiezing van Donald Trump begon al de nacht van de stembusgang zelf, op plaatsen als Time Square in New York waar mensen samenkwamen om de uitslag te vernemen. Sindsdien rezen betogingen, sit-ins, samenkomsten en andere protestmanifestaties in de hele VS als paddenstoelen uit de grond. Op meerdere universiteitscampussen blijven de acties doorgaan. De eisen variëren, maar de acties zijn vooral gedreven door de angst om wat er met het land en zijn burgers gaat gebeuren wanneer een racistische, nationalistische en reactionaire miljardair er de plak zwaait. Zij zeggen alvast: Donald Trump is #NotMyPresident.

De meeste grote protesten vinden plaats in grootsteden met een diverse bevolking, zoals Chicago, New Jersey of San Francisco. In Washington, de hoofdstad van de VS, kwamen exact een week na de verkiezingen meer dan tweeduizend middelbare scholieren tijdens de lesuren samen voor een van Trumps hotels. De zeventienjarige woordvoerder van de scholierenstaking noemde de actie “geen anti-Trumpbijeenkomst, maar een manier om eenheid te tonen ondanks alles wat er de laatste jaren is gebeurd”. 

In New York kwamen vijfduizend actievoerders samen voor de Trump Tower, het uithangbord van Donald Trumps vastgoedimperium. Bij hen ook popster Lady Gaga en filmmaker Michael Moore, die de wolkenkrabber binnenstapte in een poging Trump persoonlijk te spreken. 

De grootste betoging tegen Trump vond plaats in Los Angeles, waar meer dan 15.000 mensen opstapten. Maar de protesten beperken zich niet tot de universiteiten en grootsteden waar actiegroepen en burgerbewegingen al langer voet aan wal hebben. Ook in de Midwest waar Trump onverwacht enkele staten van de Democraten afsnoepte, waren er acties. Twee keer in één week betoogden enkele honderden jongeren en werknemers in Omaha, Nebraska. In Milwaukee, Wisconsin, kwamen bijna tweeduizend personen op straat. Een blanke verpleegster zei tijdens een nachtelijke betoging in Pittsburgh, Pennsylvania: “Ik zie hoe de haat en de angst zich verspreiden, en dat maakt me bezorgd. Ik ben hier gewoon om te zeggen dat ik dat niet ga tolereren. We gaan erop toezien dat de verkozen president die haat niet verder zal zaaien.” 

‘Inauguration Day’ zal dag van protest worden

In de VS legt de nieuwe president traditioneel de eed af op ‘Inauguration Day’, op 20 januari. Op sociale media kondigen activisten met de hashtag #DisruptJ20 “de grootste actiedag ooit” op Inauguration Day aan. Een initiatief op Facebook van de Answer Coalition, een nationale burgerbeweging opgericht in 2001 tegen president Bush, heeft al 30.000 mensen ingeschreven voor een actie tegen oorlog, racisme en ongelijkheid. De actie toont begrip voor het verlangen naar verandering dat wellicht veel Trump-kiezers gedreven heeft, maar roept op om te kiezen voor de politieke revolutie van Bernie Sanders en niet voor “een intolerante racist en seksist”. Vrouwenorganisaties organiseren de dag na de eedaflegging een Vrouwenmars naar Washington om hun walging te uiten over de seksistische uitlatingen van Trump en het feit dat hij al meerdere keren werd aangeklaagd voor ongewenste seksuele intimiteiten en aanranding. Op Facebook lokte de mars na anderhalve week al bijna 200.000 geïnteresseerden. 

Bernie: “Meer dan ooit moeten we nu vooruit, niet achteruit”

Het spook van Bernie Sanders en zijn ‘politieke revolutie’ waart op vele plaatsen door de protesten. De energie die hij had losgemaakt met zijn campagne voor eerlijke belastingen, een hoger minimumloon, toegankelijk hoger onderwijs, investeringen in een sociale en duurzame economie en het inperken van de macht van Wall Street is ongetwijfeld een van de redenen waarom de anti-Trumpprotesten zo groot en divers zijn. Nadat Sanders de Democratische voorverkiezingen op oneerlijke wijze verloor van Hillary Clinton, richtte hij de beweging ‘Our Revolution’ op, met de bedoeling van onderuit te blijven mobiliseren voor linkse alternatieven. Sanders en zijn volgelingen zijn vastberaden om het Trump niet makkelijk te maken.

In zijn eerste reactie op de verkiezing van Trump zei Sanders “in zoverre Trump echt meent dat hij de situaties van werkende gezinnen in dit land wil verbeteren, zullen wij hem steunen. Maar als hij racistische, seksistische, xenofobe en anti-ecologische maatregelen nastreeft, zullen wij hem met alle macht tegenwerken”. Hij voegde meteen de daad bij het woord. Zo verscheen hij in Washington onaangekondigd te midden een groep actievoerders tegen de aanleg van een oliepijpleiding in North Dakota. Hij sprak er de menigte toe: “We moeten tegen Trump en alle anderen zeggen dat we niet zwijgzaam de nacht in zullen trekken. De inzet voor de toekomst van de planeet is te hoog. We gaan slim zijn. We gaan sensibiliseren. We gaan ons organiseren. We gaan tientallen miljoenen mensen, mama’s en papa’s en hun kinderen, samenbrengen om tegen de fossiele industrie te zeggen dat hun winsten niet belangrijker zijn dan de toekomst van onze planeet.”

Stem van verzet ook in Belgisch parlement 

“Amai, het ging er stevig aan toe in het parlement”, zei PVDA-volksvertegenwoordiger Raoul Hedebouw na de Kamerzitting. “Dewael, Maingain en Onkelinx hebben me staan uitschelden. ‘Populist!’, riepen ze in koor. En waarom? Omdat ik het durf te hebben over de ‘elite’. Dat is duidelijk het grote taboe in dat parlement. Maar wat denken ze dat de mensen zeggen als De Gucht, twee jaar nadat hij met zijn job in Europa stopte, nog steeds 120.000 euro krijgt toegestopt? 120.000 euro bovenop de 144.000 euro die hij krijgt omdat hij in de raad van beheer van ArcelorMittal zetelt. Hoe kunnen ze er zich over verbazen dat de mensen boos zijn?”

“Het is overduidelijk dat de traditionele partijen niets begrepen hebben van die Amerikaanse verkiezingen. Hun kandidaat Hilary Clinton kon Trump nooit verslaan omdat ze symbool staat voor het establishment. Het is de hoogste tijd dat die klassieke partijen zich gaan bevragen over hun beleidskeuzes en over de internationale handelsakkoorden die ze sluiten, want de mensen zijn boos. Met dat soort beleid creëren die traditionele partijen de voedingsbodem  voor Europese Trumps.”

In samenwerking met: