De krokodillentranen van Crevits: eerst besparen, dan verbaasd zijn dat de kosten stijgen

Studeren is vaak veel duurder dan gedacht, zo schrijven verschillende kranten. In de praktijk kost een jaar studeren vaak meer dan dubbel zo veel dan enkel het bedrag van het verhoogde inschrijvingsgeld. Minister Crevits vraagt meer transparantie. Terecht, maar ze is wel zelf verantwoordelijk voor de oplopende kosten, aldus Seppe De Meulder, voorzitter van Comac Leuven (studentenbeweging van de PVDA).

Studenten moeten volgens de minister tijdig op de hoogte worden gebracht van alle kosten. “Tot zo ver gaan we akkoord”, aldus De Meulder. “Maar ze vergeet er wel bij te vermelden dat deze kosten de gevolgen zijn van de besparingen die ze zelf doorvoert.” In 2014 besliste de Vlaamse regering 800 miljoen euro te besparen op onderwijs, waarvan 400 miljoen op hoger onderwijs. Deze besparingen waren de aanleiding voor de verhoging van het inschrijvingsgeld van 680 naar 890 euro. “De bezorgde reactie van Crevits op de hogere kosten komt dan ook weinig geloofwaardig over. Als je de geldkraan dichtdraait, weet je dat de instellingen elders aan geld zullen proberen te geraken, ook bij de studenten.”

“De gevolgen van die besparingen zijn dubbel. Ten eerste is er het probleem dat de rekening wordt doorgestuurd naar de studenten, waardoor de democratische toegang tot hoger onderwijs daalt. Maar zelfs dat volstaat voor de instellingen niet om hun financiering op peil te houden” zegt De Meulder. Op dit moment krijgen de hogescholen 5.000 euro per student, in 2008 was dat nog 6.800. Peter De Meyer, woordvoerder van Universiteit Antwerpen, stelt dat de kostprijs om een student van kwaliteitsvol onderwijs te voorzien gemiddeld 7.500 euro per student bedraagt, terwijl de universiteit maar 4.110 euro krijgt. Dit leidt onvermijdelijk tot een daling van de kwaliteit van de lessen en de omkadering.

Onder het motto #wantwijzijnhetwaard lanceerden de hogescholen een petitie –die al meer dan 20.000 handtekeningen verzamelde- voor een herfinanciering van het hoger onderwijs. Ze vragen 7.000 euro per student, want dat is het absoluut minimum om kwaliteit voor iedereen en een betaalbare toegang te garanderen. “Als we die eis doortrekken naar de universiteiten, komt dat op 350 miljoen euro. Veel geld, maar absoluut haalbaar als je weet dat de regering 9 miljard investeert in nieuwe gevechtsvliegtuigen en een miljonairstaks 8 miljard euro zou kunnen opleveren” aldus De Meulder.

“België is een rijk land, en die rijkdom zou geïnvesteerd moeten worden in de toekomst van ons allemaal. Investeren in onderwijs is een keuze, net zoals investeren in gevechtsvliegtuigen, fiscale cadeaus aan grote bedrijven en het pamperen van de panama profiteurs keuzes zijn” gaat De Meulder verder. “Minister Crevits moet haar verantwoordelijkheid opnemen voor de keuzes van haar regering, in plaats van de hoge studiekost in de schoenen van de instellingen te schuiven en krokodillentranen laten voor het lot van de studenten. En bovenal moet ze haar verantwoordelijkheid als minister van Onderwijs opnemen door voldoende te investeren in onderwijs, dat het fundament is van onze toekomst” besluit De Meulder.

In samenwerking met: