Comac en ROOD organiseren wakes voor vrede en tegen de bombardementen in Syrie

PERSBERICHT - Comac, de studentenbeweging van de PVDA in België en ROOD, de jongerenbeweging van de SP in Nederland, organiseerden op donderdag 30 juni tegelijkertijd een actie voor het kabinet van hun respectievelijke ministers van Defensie om te protesteren tegen de bombardementen die onze regeringen uitvoeren op Syrië en Irak.

De Belgische F16s vervangen vanaf 1 juli de Nederlandse gevechtsvliegtuigen in de bombardementen op Syrië en Irak in het kader van de coalitie tegen IS. Op de vooravond van de start van deze Belgische bombardementen, hebben wij kaarsjes aangestoken voor de Belgische en Nederlandse kabinet van Defensie uit eerbetoon aan de 1300 onschuldige burgerslachtoffers die al gevallen zijn door de bommen van de coalitie.

Irak in 1991, Afghanistan in 2001, opnieuw Irak in 2003 en Libië in 2011 hebben telkens aangetoond dat de westerse interventies niet werken. Elke keer gingen onschuldige levens verloren en werd de infrastructuur van het land vernietigd. Dat vormt de voedingsbodem voor nog meer chaos in de regio en het is daarvan dat terroristische groeperingen vandaag profiteren en in de toekomst zullen ze dat blijven doen. Zelfs indien onze bombardementen zouden helpen om IS terug te dringen, dan riskeren ze om het bed te spreien voor andere groeperingen in de toekomst.

Zonder zelfs een echt democratische debat en zonder het internationale recht te respecteren, koos de Belgische regering er desondanks voor om op de ingeslagen weg verder te gaan. Daarom hielden wij een wake om de 1300 burgerslachtoffers die nu al gevallen zijn te herdenken en op op te roepen tot een echte vredespolitiek die de spiraal van geweld stopt, in plaats van haar te versterken.

Perscontact: Olivier Goessens, 0494 77 05 06, oliviergoessens@gmail.com

In samenwerking met: